Otto – 2011


Snoeiproject 2011 - Otto Vloedgraven

 

Snoei in winter 2011

Resultaat van vorige snoei

Door de intensieve snoei met veel zijhout wegknippen evenals veel vruchthout, wel veel nieuwe scheuten teruggekregen, maar merendeel moet daarvan weer worden weggeknipt. Betekent dus opnieuw veel snoeiwerk.

Huidige snoei

De volgende dingen heb ik uitgevoerd bij het snoeien in winter 2011

-   Verkeerd geplaatste nieuwe scheuten zijn weggesnoeid, net als het meeste zijhout van de gesteltakken, en vruchttakjes en vruchtzetels.

-   Bij sterke verlengenissen van de hoogtelijnen (de gesteltakken die omhoog groeien) ongeveer tot de helft inknippen. Dit doe ik om wat nieuwe vertakking te krijgen en dus meer keuze in de opbouw. Ik knip op een buitenknop om de hoogtelijn wat meer naar buiten te sturen. Met inknippen zorg ik er ook voor dat er minder bloemknoppen ontstaan op het 2jarige hout.

-   Zwakkere verlengenissen zijn sterk teruggesnoeid (vaak ¾ eraf), om een relatief sterke hergroei te krijgen. Zwakkere verlengenissen met veel bloemknoppen op 2 jarig hout zijn teruggeknipt tot in het 2-jarige hout, onder de bloemknoppen. Dit is o.a. gebeurd bij de Alkmene, die niet alleen bloemknoppen had op 2-, maar zelfs op het 1-jarige hout. Dat is dus een ras wat heel erg vruchtbaar is en dus niet geschikt voor een echte hoogstamboom.