Otto – 2012


Snoeiproject 2012 - Otto Vloedgraven

 

Snoei in winter 2012

Resultaat van vorige snoei

-   Bij Pr. Noble heb ik relatief veel nieuwe scheuten laten zitten en ook niet ingeknipt. Het resultaat in het jaar erop  is een zwakkere verlengenis en relatief veel korthout met vruchtknoppen.

-   Bij Hermien van Eibergen heb ik bijv. weinig 1jarige scheuten ingeknipt. Daardoor is er een redelijk goede verlengenis gegroeid, maar zijn er ook veel relatief korte scheuten ontstaan, die voor de opbouw niet geschikt zijn en ook veel vruchten (kunnen) gaan geven.

-   Bij bomen waarbij de verlengenissen wel sterk zijn teruggesnoeid zijn ook nieuwe scheuten verschenen, en in het algemeen iets langer en sterker.

Huidige snoei

In de  winter van 2012 waren er een aantal speciale dingen:

-   Bij bomen met  relatief slechte groei en veel bloemknoppen sterk terugsnoeien tot in het 2jarig hout, zoals bij Pr. Noble. Zo probeer ik nieuwe groei te krijgen, maar daardoor blijft de kroon nog altijd vrij klein (zie fotos boven).

-   Bij de Winterrietpeer is een harttak aanwezig, maar de takken van de eerste etage gaan ook vrij steil omhoog en gaan dus al concurreren met de harttak. En ze krijgen ook al zijhout dat gebruikt kan wordt voor opbouw van een etage. Ipv 4 zijtakken geforceerd naar buiten te snoeien kies ik voor het weghalen van 1 harttak. Een aantal van de 1e etagetakken zullen nu naar boven kunnen groeien en ook een soort harttakken gaan vormen met daaraan zijetages. Deze opbouw zien we terug bij veel oude hoogstambomen, zowel appels als peren.