Joke – 2012


Snoeiproject 2012 - Joke van de Ban

Snoei maart 2012

In de nazomer slaat de boom reservevoedsel op in takken, stam en wortels.Op dit reservevoedsel loopt de boom in het voorjaar weer uit. Hoe meer je snoeit, hoe minder reservevoedsel je  hebt.

Pas in de bloeitijd groeien er weer bladeren. Deze produceren vanaf die tijd het voedsel voor de boom.Hoe meer takken, hoe meer bladeren, hoe meer voedsel, dus hoe meer groei. Ik snoei daarom zo weinig mogelijk.Wel is de jeugdfase de tijd om de basis te leggen voor een mooie boomvorm.De verhouding tussen de hoogtegroei en breedtegroei is belangrijk.

Als de koptak overheerst en je laat dit zo, dan zal de boom hoog en smal worden.  Als zijtakken te ver uitzakken, gaat de groei ook (te hoog) bovenin de boom zitten. Dit is te voorkomen door  een goede takstand van de zijtakken (schuin omhoog).

Door een te steil groeiende zijtak wat meer naar buiten te buigen kan een kroon veel sneller worden gevormd, dan door te snoeien. Gesteltakken die te dicht bij elkaar groeien, moeten anders vroeger of later worden weggesnoeid.

Elk ras heeft zijn eigen groeiwijze. Bij de kleipeer staan de gesteltakken erg steil. Met een wig kan ik ze nog iets naar buiten zetten. Ze zijn al wel erg stug. Bij de Delcorf heb ik de eindknoppen uit de zijtakken weggehaald, omdat dit bloemknoppen waren. Zouden er op die plaats vruchten groeien dan gaan die takken hangen, terwijl ze juist schuin omhoog moeten groeien.

Van de meeste bomen heb ik van de einden van de zijtakken enkele scheuten weggesnoeid. Ik wil daar een of twee gelijkwaardige twijgen hebben, die schuin omhoog naar buiten groeien. Op veel plaatsen was daar meer vertakking of zaten er naar binnen groeiende twijgen.

Daarnaast heb ik uit het hart van de bomen hier en daar wat  (dwars groeiende) twijgen weggesnoeid om de groei vooral op plaatsen te krijgen waar dat nodig is, en voor wat lucht en licht in de boom.Nu is het van belang om na de vruchtzetting,rond 1 juni, te kijken of takken niet te ver gaan uithangen door het gewicht van vruchten.  Dat is te voorkomen door stevig dunnen van vruchten en eventueel opbinden van de tak .