Otto 2015


Snoei Otto Vloedgraven 2015

 
Algemene ontwikkeling

De groei van de bomen is in zijn algemeen redelijk. Veel nieuwe scheuten van 40-50cm. Maar dat kan dus eigenlijk nog beter. Enkele appelbomen blijven achter, zoals de Campagner Zoet, de Alkmene, de Franse Bellefleur. De hoogstamperen doen het matig tot redelijk. Winterriet heeft scheuten tot 50cm, de Kleipeer echter maar tot 20cm.

    Kleipeer matige groei.

Winterriet
redelijk goede groei 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Opbouw van de bomen

In principe probeer ik zowel appels als peren zonder 1 harttak op te kweken maar met meerdere gesteltakken omhoog (de zogenaamde hoogtelijnen). Dat geeft een betere hoogteontwikkeling dan bij 1 harttak en zorgt ervoor dat je makkelijker de karakteristieke bolvorm krijgt van de ouderwetse hoogstamboom.

Veel appelbomen hebben gesteltakken voor de eerste etage die beginnen bij de vertakking aan de stam. Maar het blijkt dat die takken zich vaak te sterk ontwikkelen voor een eerste etage. Ze groeien ofwel te hard omhoog of naar buiten toe.  Als ze omhoog groeien vormen ze concurrentie voor de al bestaande hoogtelijnen. Als ze hard naar buiten groeien levert dat een onevenwichtige kroonopbouw op.

Beauty of Bath

Bij de appel Beauty of Bath heb ik de eerste etagetakken sterk terug gesnoeid (zie rode pijlen). Dat zijn relatief forse ingrepen, maar wel nodig om de kroonopbouw bij te sturen. Dus meer energie naar de opgaande gesteltakken en minder naar de 1e etage-takken.

Beauty of Bath

Zij-etages aan hoogtelijnen: de zijtakken aan de hoogtelijnen moeten zich ontwikkelen tot zij-etages. Maar bij de opbouw blijkt dat die zijtakken zich soms net zo sterk ontwikkelen als de hoogtelijn en daarmee gaan concurreren. Dan moeten ze worden teruggesnoeid of verwijderd, want de ontwikkeling van de hoogtelijn heeft prioriteit.

Resultaten snoei winter 2014

  • Zorgen voor goede groei, dus veel inknippen van scheuten. Heeft redelijk goede resultaten opgeleverd. Relatief goede groei van nieuwe scheuten, met name in vergelijking tot mindere snoei.
  • Afremmen groei 1e etagetakken. Is nog niet zo makkelijk. Als de takken zich al redelijk sterk ontwikkeld hebben en ook al aardig dik zijn dan gaat er behoorlijk veel energie naar die tak en die wil er toch uit in de vorm van nieuwe scheuten.

 

Snoei winter 2015

  • Normale werkzaamheden als verwijderen verkeerd geplaatste scheuten, verwijderen concurrenten van gesteltakken en verwijderen vruchthout.
  • Corrigeren van te sterke groei van 1e etage takken.