Otto 2016


Snoei Otto Vloedgraven winter 2016

Algemene ontwikkeling

Er zijn grote verschillende in groei bij de appelbomen. De bomen die hoger staan, zoals de Franse Bellefleur en de Jasappel doen het veel beter (met scheuten van 50cm of meer) dan de rij bomen die lager en natter staan (zoals de Campagner Zoet en de Zigeunerin). De lage rij appels heb ik nu niet meer gesnoeid en zal worden vervangen door een rij peren, die wat beter tegen natte omstandigheden kunnen.

Opbouw van de bomen

In principe probeer ik zowel appels als peren zonder 1 harttak op te kweken maar met meerdere gesteltakken omhoog (de zogenaamde hoogtelijnen). Aan de hoogtelijnen ontstaan zijtakken die zij-etages gaan vormen. Dat geeft een betere hoogteontwikkeling dan bij 1 harttak en zorgt ervoor dat je makkelijker de karakteristieke bolvorm krijgt van de ouderwetse hoogstamboom.

Bij de Franse Bellefleur een mooie opbouw met hoogtelijnen en zij-etages. Al met al een redelijk evenwichtige opbouw. Een aantal dingen moet ik wel in de gaten houden.

  1. De onderste zij-etage aan de rechter hoogtelijn groeit eigenlijk te hard naar buiten (zie rode pijl op eerste foto). De boom wordt op die plek relatief te breed. Die zij-etage moet ik in de gaten houden en t.z.t. wellicht sterk terugsnoeien om de kroon weer in balans te krijgen.
  2. De hoogtelijnen groeien wel erg steil en blijven daardoor wat teveel in het midden van de boom. Daarom ga ik bovenin op zijtakken naar buiten knippen. Ik kies daarvoor als het kan 2 sterke zijtakken die mooi naar buiten wijzen en met elkaar de ruimte daarboven in de kroon zo goed mogelijk opvullen (zie de pijlen op foto 2). Daardoor maak ik tegelijkertijd ook een soort van vorken, die over een paar jaar wellicht als (tijdelijke) ladderzetten kunnen fungeren.

Franse Bellefleur

Franse Bellefleur 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Zij-etages aan hoogtelijnen: de zijtakken aan de hoogtelijnen moeten zich ontwikkelen tot zij-etages. Maar bij de opbouw blijkt dat die zijtakken zich soms net zo sterk ontwikkelen als de hoogtelijn en daarmee gaan concurreren. Dan moeten ze worden teruggesnoeid of verwijderd, want de ontwikkeling van de hoogtelijn heeft prioriteit. Daarom snoei ik ook het bovenste deel van de hoogtelijn kaal (zie gele pijl op foto 2).

 

Bij de appel Hermien van Eibergen gaat de opbouw van de boom niet goed. Het is blijkbaar een erg vruchtbaar ras dat snel veel vruchten draagt.. Een hoogtelijn is helemaal vlak gaan hangen. En veel zijetages hangen al naar beneden. Daardoor gaat de groei eruit en dan zijn ze niet meer geschikt zijn voor de opbouw.

Ik maak nieuwe hoogte bij de Hermien van Eibergen, door de gesteltak met hangende takken (staat op de foto naar achteren gericht) sterk terug te knippen tot in het dikke hout. Een hele forse ingreep, maar noodzakelijk  om  hele sterke nieuwe steile scheuten te krijgen voor nieuwe hoogte (rode pijl). De hangende zijetages gaat ik terugsnoeien tot op een zijtak die schuin naar boven staat (zie gele pijlen).

Hermien van Eibergen 1

Hermien van Eibergen 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resultaten snoei winter 2015

  • Zorgen voor goede groei, dus veel inknippen van scheuten. Heeft redelijk goede resultaten opgeleverd. Relatief goede groei van nieuwe scheuten, met name in vergelijking tot mindere snoei. Toch wel erg veel nieuwe scheuten op de hoogtelijnen, waarvan er veel niet bruikbaar zijn of dreigen te gaan concurreren met de doorgaande gesteltak.
  • Afremmen groei 1e etagetakken. Blijft een zorgenpunt. Groeien te hard naar buiten of omhoog. Groei is moeilijk af te remmen. Wellicht nog door inzagen van die gesteltakken aan hun basis.

Snoei winter 2016

  • Normale werkzaamheden als verwijderen van verkeerd geplaatste scheuten, zijtakken bovenin de gesteltakken en teveel aan vruchthout.
  • Corrigeren van te sterke groei van 1e etage takken.
  • Naar buiten snoeien hoogtelijnen bij Franse Bellefleur.
  • Geforceerd nieuwe hoogtelijn maken bij de Hermien van Eibergen,.