Otto 2018


Snoei Otto Vloedgraven 2018

Algemene ontwikkeling

In de winter van 2017 zijn de 5 slecht groeiende appelbomen in het lagere deel vervangen door 5 hoogstamperen. Die kunnen wat beter tegen nattere omstandigheden. De 2 peren die ook in die rij staan (Zoete Brederode en Winterrietpeer) doen het ook niet zo goed en zijn al relatief vruchtbaar voor jonge hoogstamperen. Het lijkt erop alsof in ieder geval de Zoete Brederode (een zeer sterke groeier) een zwakker groeiende onderstam heeft. De overgebleven appelbomen zijn redelijk gegroeid, vooral in het groeiseizoen 2016, met scheuten van meer dan 60 cm. Dat geldt zelfs voor de zeer vruchtbare appel Alkmene.

Opbouw van de bomen

In principe probeer ik zowel appels als peren zonder 1 harttak op te kweken maar met meerdere gesteltakken omhoog (de zogenaamde hoogtelijnen). Aan de hoogtelijnen ontstaan op verschillende hoogtes zijtakken die zijetages gaan vormen. Voor meer uitleg zie mijn stuk over Snoeiprincipes.

De ontwikkeling van de hoogtelijnen is eigenlijk het belangrijkste onderdeel bij de vormsnoei van de hoogstambomen. Omdat de appelbomen op het fruitpark geen zeer sterke onderstam hebben en al snel vruchtbare takken krijgen, moeten de verlengenissen van de hoogtelijnen elk jaar sterk minstens voor de helft worden ingekort. Zo ontstaan op het 2jarige hout minder bloemknoppen en sterke nieuwe scheuten. Om te zorgen dat de verlengenissen het hardst blijven groeien moeten concurrenten onder die verlengenis worden weggesnoeid, evenals sterke zijtakken.

 

De ontwikkeling van de hoogtelijnen is ook belangrijk voor vorming van de ladderzetten: als er voldoende hoogte in de boom is, kan er ook na verloop van tijd een ladderzet ontstaan of worden gemaakt. De Franse Bellefleur is bijvoorbeeld al zo hoog dat ik volgend jaar niet meer met de driepoot kan snoeien en een ladder moet gebruiken. Daarvoor kan ik de vergaffeling gebruiken van de hoogtelijnen, of anders kan ik de ladder vaak klem zetten tussen een hoogtelijn en een zij-gesteltak. Die ladderzet (ook wel mik genoemd in de Betuwe) zit dan op ca. 4m hoogte. Het gaat hier echter wel om tijdelijke ladderzetten! De boom moet nog veel groter (en breder) worden: bovenin is die nu 3-4 m en dan kan toch zeker wel 5-6m

worden. En dan komen er dus nieuwe ladderzetten verder naar buiten toe.

Franse Bellefleur voor de snoei.

Franse Bellefleur na de snoei.

 

Al met al heb ik elk jaar veel nieuwe takken en daarmee een aardig hoog groei-nivo. Maar elk jaar snoei ik dus ook veel takken weg. Niet alleen verkeerde takken op de hoogtelijnen, maar ook takken binnenin de boom, evenals elkaar schurende takken of takken die te dicht bij elkaar staan. Dat betekent vaak dat ik meer dan de helft van de takken verwijder. Daardoor zien de bomen er na de snoei vaak erg kaal uit. Eerlijk gezegd heb ik dus geen mooie bomen na de snoei. Maar in de herfst na een groeiseizoen ziet het er een stuk anders uit.

Ik snoei echter niet om nu, maar op termijn mooie bomen te krijgen.  Daarom moet ik nu regelmatig fors snoeien om eventuele onevenwichtige ontwikkelingen te corrigeren. Want ik wil in de komende jaren een zo evenwichtig mogelijke kroon krijgen. Dat houdt voor mij het volgende in:

  • een kroon die minstens net zo hoog als breed is;
  • bovenin de kroon voldoende hoogtelijnen om overal hoogte te maken;
  • zo veel mogelijk gelijk sterk groeiende hoogtelijnen
  • zorgen voor voldoende groei.

In de praktijk betekent dat regelmatig inkorten en afremmen van te sterk groeiende zijetages, soms geforceerd nieuwe hoogtegroei op een te vlakke gesteltak maken, en vaak en sterk terugknippen van verlengenissen van hoogtelijnen om de groei erin te houden.

 

Resultaten snoei winter 2016 en 2017

  • Naar buiten knippen hoogtelijnen bij de Franse Bellefleur. Dat betekent de verlengenissen wegknippen en doorgaan op (het liefst) 2 zijtakken die naar buiten gericht staan. Dat is aardig gelukt.
  • Nieuwe hoogtelijn maken bij Hermien van Eibergen. door sterk inknippen van een wel groeiende groeiende, maar te vlakke gesteltak. Redelijk gelukt.
  • Groei behouden van zijtakken bij Hermien van Eibergen: door terugknippen op schuin omhoog staande takken. Is aardig gelukt.

Snoei winter 2018

  • Normale werkzaamheden als verwijderen verkeerd geplaatste scheuten, verwijderen van zijtakken bovenin de gesteltakken en verwijderen vruchthout.
  • Proberen sterk groeiende 1e etage takken rustig te krijgen door vooral het opstaande hout te verwijderen en zoveel mogelijk vruchthout te laten zitten voor veel fruit en minder groei.
  • Omdat ik vorig jaar niet heb gesnoeid, hebben de verlengenissen van de hoogtelijnen in 2017 veel zwakke 1jarige scheuten ontwikkeld  en op het 2jarige hout veel bloemknoppen. Om de groei erin te houden en nieuwe sterke scheuten te krijgen,snoei ik de meeste gesteltakken sterk terug tot onder de bloemknoppen in het 2jarige hout.