Otto Vloedgraven


Otto Vloedgraven

Ik ben nu in 2018 al bijna 40 jaar bezig met hoogstamfruit. Eerst als hobby, daarna als professioneel hoogstamsnoeier. Daarnaast ben ik ook al lang bezig met kennisontwikkeling en de overdracht van praktische kennis en ervaring als instructeur en cursusdocent.

 

De eerste 20 jaar vooral hobby-matig bezig
De interesse voor hoogstamfruit begon met het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen die mijn ouders aanplantten. Ik ging me meer met hoogstamfruitbomen bezig houden toen ik in 1991 bij Landschapsbeheer Zuid-Holland ging werken. Ik hielp mee de cursussen hoogstamfruit organiseren en uitvoeren. Verder ging ik ook hier en daar bij familie en kennissen hoogstamfruitbomen snoeien. Ik vond het werken met hoogstamfruit steeds leuker en kon in 1998 als zzp'er gaan werken voor het Project Hoogstamfruit Rivierenland. 

Te weinig echte praktijkkennis opgedaan
Tegen die tijd vond ik dat ik na 20 jaar aardig kon snoeien, al had ik wel moeite met de vormsnoei van jonge hoogstambomen. Ik probeerde met behulp van boeken, cursusmappen en cursussen bomen op te bouwen, maar dat was vaak geen succes. Ik had sterke behoefte aan meer echte praktijkkennis. Die kon ik opdoen in het project Hoogstamfruit, want ik werd, samen met nog een paar anderen,  begeleid door een echte professionele hoogstamsnoeier (Sienis Geurts, die ook met het snoeiproject meedoet). Toen kwam ik erachter dat ik eigenlijk nog heel weinig wist. Ik schat dat ik toen in een paar jaar wel het tienvoudige heb bijgeleerd.

Aan de slag met kennisontwikkeling
Maar ik realiseerde mij ook dat die snoeiboeken en -cursussen heel weinig praktische kennis en ervaring over het snoeien bevatten en vanaf toen ben ik heel erg aan de gang gegaan met kennisontwikkeling in het hoogstamfruit en ben dus ook intensief betrokken geweest bij het tot stand komen van het handboek hoogstamfruit. Omdat ik de kennisoverdracht zo belangrijk vind, ben ik ook al jaren bezig met het geven van cursussen en instructie aan vrijwilligers en eigenaren.


20 jaar professionele hoogstamsnoeier

De afgelopen 20 jaar ben ik als professioneel hoogstamsnoeier aan het werk geweest. Voor zowel particulieren, gemeentes als landschappen. Ik heb in meer dan 200 boomgaarden gewerkt en in tientallen daarvan kom ik al jaren. Tegelijkertijd was ik dus steeds bezig om kennis te vergaren. Ik snoeide veel samen met andere snoeiers om te proberen van hen te leren. Ook probeerde ik elk jaar goed bij te houden wat ik gedaan had in een boomgaard en wat het effect ervan was het jaar erop.


Nog steeds aan het leren

Ik heb in de afgelopen 20 jaar veel geleerd over het snoeien en leer nog altijd. Dat is het aparte: hoe meer je je verdiept in de materie, hoe meer je nieuwe dingen ontdekt en nieuwe vragen gaat stellen. Ik heb veel verschillende stijlen en methodes van snoeien gezien en zelf ook toegepast. Maar heb in de loop van de tijd ook gemerkt dat het niet zozeer gaat om een bepaalde snoeimethode of -stijl. Belangrijker vind ik dat je in de gaten krijgt wat er aan de hand is met een hoogstamboom en dat je weet hoe je bepaalde situaties en problemen moet aanpakken.

Snoeidoelen en hoe bereik ik die
Ik hanteer daarbij een beperkt aantal doelen:

  • veilig, efficiĆ«nt en makkelijk kunnen snoeien en plukken
  • een zo vitaal mogelijke hoogstamboom met een evenwichtige kroon
  • zo min mogelijk werk in het onderhoud
  • bij jonge bomen zoveel mogelijk groei

Dit is een overzichtelijk rijtje waar iedereen zich waarschijnlijk wel in kan vinden en mee zal willen werken. Het grote punt is echter hoe snoei ik zodat ik die doelen bereik?! Dat leer je niet uit de boeken of uit cursusmappen. Op basis van mijn leerweg in het hoogstamfruit durf ik te stellen dat je dat alleen kunt leren van een echte praktijksnoeier en doordat je continue goed kijkt, vooral het jaar erop naar het effect van je snoeien. Belangrijk is dat je veel aan het snoeien bent om daarmee  zoveel mogelijk praktijkkennis en -ervaring op te doen.

Meer informatie kunt u krijgen via: o.vloedgraven@upcmail.nl

Het Handboek Hoogstamfruit is verkrijgbaar via Nationaal Fruitpark Ochten, informeer via info@fruitpark.nl


Ik heb 14 hoogstam bomen tot mijn beschikking

t.w. Zoete Brederode, Winterriet, Charneux (Legipont), Oranje Bergamot, Zwijndrechtse Wijnpeer, Valse Ijsbout, Jut, Koningszuur, Hermien van Eibergen, Jasappel, Franse Bellefleur, Beauty of Bath, Zoete Oranje en Alkmene